Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z deníku ukrajinského koordinátora: Už nikdy žádné pračky

Chtěli jsme dovézt do uprchlického centra ve škole v Čopu dvě pračky. Chtěli jsme udělat dobrý skutek, ale hořce jsme toho zalitovali.

Ve škole bydlí 300 uprchlíků a prádlo jim perou učitelky, které ho nosí domů, vyperou, pověsí a donesou zpět. Šílená práce. A tak jako správní humanitárci kupujeme dvě pračky, nacpeme je do Octavie a jedeme na Užhorod. S pocitem, že láska a soucit musí zvítězit nad omezeností a korupcí v celnických řadách. Hloupost, nemusí.Slovenskou část jsme projeli hladko, už nás tu znají, a mnozí možná ví, že mám kouzelný telefon přímo na jejich inspektora. Na ukrajinské straně začal být problém. Prý máme náklad a musíme na cargo, gruz, prostě hajdá do fronty s kamiony. Nevzdáváme to, vytahujeme humanitární papíry a postupujeme od okénka k okénku. Marně, poslední okénko ovládá nazdobená blondýna, telefonuje někam, asi na lampárnu a ukazuje nám směr k frontě kamionů. Máme sice jen dvě pračky, máme i papír, že to je humanitární náklad jak jsme si jej stáhli na stránkách ukrajinských celníků z článku o zjednodušeném procesu proclívání humanitárních nákladů, ale to nám nepomáhá. Budeme pračky proclívat jako bychom jich měli stovku – a jakoby nebyla válka.Hodina ve frontě s kamiony uběhla jak voda. Velká louže byla i u okénka pro kamionisty, člověk musel dávat velký pozor, aby neskončil po kolena ve vodě. Napadá nás, že příště jim jako humanitárku přivezeme kus asfaltu. Ve frontě je sranda, potkáváme zde zaryté srdcaře z Čech, kteří sem za své peníze vozí pomoc a za odměnu si můžou vystát nesmyslné ukrajinské fronty a nechat se arogantně posílat od čerta k ďáblu – tedy od okýnka k okýnku.„Tohle vám nepodepíšu,“ říká vysoký orgán v civilu, asi tajný zmocněnec pro pašování praček. A to poté, co mně jiný orgán donutil zajít na špedici, nechat tam udělat celní prohlášení a vystát si pár front. „Tohle jsou totiž nové pračky a to není humanitární pomoc,“ říká. „Kdyby byly staré, tak je to něco jiného.“ Ujišťuji ho, že je válka a že těm 300 utečencům je zcela jedno, zda si prádlo vyperou ve staré nebo v nové pračce - je neoblomný. Vyhrožuji mými známostmi na nebi i na zemi v Užhorodě, volám na všechny strany, nic mi to nepomáhá. Ale za sklem začíná být rušno, chlapci vytáhli sbírku zákonů a hledají asi skuliny, aby se mně zbavili. Nenacházejí. Ale vida mou neoblomnost přichází nejsympatičtější z nich, podává mi pasy a říká: Rychle jeďte pryč. A my potichu a rychle jedem.Pomáhat Ukrajině prostě není tak prosté, to si člověk musí zasloužit, celníci vás nechají projít těžkou zkouškou a jen někteří v ní uspějí a mají odvahu se sem vrátit a pomáhat zase. Většina ale tohle chování ukrajinských orgánů k humanitárcům nikdy nepochopí. Což je opravdu velká škoda, myslím, že jen chtějí ověřit a vyzkoušet naší odhodlanost a víru ve vítězství dobra nad zlem. Jiný smysl v nesmyslném hromadění papírů, které stejně nikdo nekontroluje, opravdu nevidím. Slava Ukrajině! Slava herojam ve frontách!

 

Autor: Ivo Dokoupil | neděle 20.3.2022 17:00 | karma článku: 42,12 | přečteno: 12714x
  • Další články autora

Ivo Dokoupil

Z deníku ukrajinského koordinátora: včerejší formulář už není dnešní

Upřímně řečeno mně to už začíná i bavit, ale to jen proto, že mám rád výzvy a překážky. Skoro denně vozíme přes hranice na Ukrajinu humanitární pomoc a skoro denně nás něčím překvapí buď slovenští anebo ukrajinští celníci.

23.3.2022 v 22:46 | Karma: 21,05 | Přečteno: 675x | Diskuse| Společnost

Ivo Dokoupil

Z deníku ukrajinského koordinátora: boj ve frontě

Zatímco hrdinové vojáci již třetí týden bojují NA frontách různých částí ruského útoku, my humanitárci statečně bojujeme VE frontách na hraničních přechodech ze Slovenska na Ukrajinu.

20.3.2022 v 15:14 | Karma: 21,20 | Přečteno: 926x | Diskuse| Společnost

Ivo Dokoupil

Putinův projev z vyzdobené jurty

Včerejší více než hodinový projev Putina si zaslouží podrobnou analýzu. Dozvíme se z něj mnoho o tom, jak vůdce vidí svět, jaké kořeny pro svá rozhodnutí nachází v historii a jaké chyby děláme my na Západě. A také to, co nás čeká.

22.2.2022 v 14:14 | Karma: 11,89 | Přečteno: 447x | Diskuse| Miniblogy

Ivo Dokoupil

Svobodné volby pod palbou hybridní války aneb politický boj jako boj reklamních agentur

Pointou hybridního útoku je, že zbraně pro nepřítele připravujeme my sami. Mediální prostor vystavěný na reklamních atacích na občany tady již léta budují globalizované firmy s pomocí sofistikovaných metod reklamních agentur.

23.1.2018 v 13:37 | Karma: 15,23 | Přečteno: 444x | Diskuse| Média

Ivo Dokoupil

DENÍK KONVOJE: sedmý den na Ukrajině

Mise splněna, náš humanitární konvoj se vrací. Projeli jsme 2000 kilometrů z Čech na východní Ukrajinu, vyložili 110 tun potravin a materiálu ve Slavjansku a teď se přes celou Ukrajinu vracíme domů. Další nádherný slunečný den. Začal na parkovišti u dálnice na kraji lesa. Restaurace, kouřící oheň po celou noc připravený na šašlyk a vábící řidiče kamionů k zastávce a odpočinku. Před sedmou přijíždí domluvená hlídka policie DAI (Deržavnaavtomobilnainspekcyja) aby nás doprovázela. V chladném ranním vzduchu si dávají cigaretku a přitom si stěžují na nízké platy – mají jen 2000 hřiven za měsíc (nyní asi 100 USD).

13.3.2015 v 9:04 | Karma: 29,60 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Byla to pecka, poprvé jsem oddával snoubence, pochlubil se Babiš

5. května 2024  10:04

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se na sociální síti pochlubil, že poprvé oddával. „Byla to pecka,“...

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů, včetně Hilšera či Drahoše

5. května 2024  9:48

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory,...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1553x
Novinář, fotograf a člověk.

Seznam rubrik