Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svobodné volby pod palbou hybridní války aneb politický boj jako boj reklamních agentur

Pointou hybridního útoku je, že zbraně pro nepřítele připravujeme my sami. Mediální prostor vystavěný na reklamních atacích na občany tady již léta budují globalizované firmy s pomocí sofistikovaných metod reklamních agentur. 

Ti přemýšlivější z mé bubliny, kteří aspoň občas otevřou nějakou historickou knihu, si pamatují, jak ve stínu tanků a kulometů proběhlo referendum o připojení Podkarpatské Rusi k sovětské Ukrajině nebo o něco později referendum o připojení Krymu k Ruské federaci. Jistě jen těžko v těchto případech mluvit o svobodné volbě. Na území Moravy a Čech a Slezska se zatím můžeme svobodně nadechnout, volby tady probíhají opravdu svobodně a u uren nestojí kontrolující vojáci se samopaly. Přesto jsme jako cíle hybridního útoku vystaveni hybridní palbě a ta má na průběh voleb a hlavně na jejich výsledky nemalý vliv. Jak to probíhá a jak to bude zřejmě probíhat i poseldní týden voleb prezidentských?
Asi nejlepším příkladem, jednoduchým a ověřitelným, je během posledních parlamentních voleb vyvolaná účelová kauza těžby lithia v ČR. Ta byla odstartována ruským vlivovým portálem aeronet.cz a díky absenci kontrolních mechanismů vyvolala poprask nejen v médiích (postupně Parlamentní listy, Blesk, MF Dnes a ČTV) ale i v parlamentu, který kvůli ní svolal mimořádnou schůzi. Prokazatelně tato kauza odčerpala ve volbách hlasy vládnoucí ČSSD, což bylo zřejmě i cílem. Po volbách mediální bublina lithia splaskla, žádné obvinění nebylo vzneseno, v klidné diskuzi se prokázalo, že ČSSD nic neukradla a žádné škody státu nezpůsobila.
Co tato kauza ukazuje? Jasně předvádí možnosti hybridního útoku. Nemusíte mít tanky a děla namířené na parlament cizího státu, když jej chcete přinutit, aby vám odsouhlasil například kšefty s ropou, zbraněmi a plynem. Volby se dají ovlivnit jiným střelivem, mnohem sofistikovanějším a pro mnohé neodhalitelným – i když zanechává stopy. Vypustíte dobře mířenou poplašnou zprávu pomlouvající vašeho protivníka a zajistíte její šíření v jistých zpřízněných médiích. K těmto obecně známým skutečnostem si dovolím přidat vlastní poznámku. Pointou hybridního útoku je, že zbraně pro nepřítele připravujeme my sami. Mediální prostor vystavěný na reklamních atacích na občany (denně každý z nás potká několik tisíc reklamních sdělení a je nucen je vyhodnocovat) tady již léta budují globalizované firmy s pomocí sofistikovaných metod reklamních agentur. To jsou ta děla, kterými se střílí. Profesionálně pracující síť těch nejlepších odborníků na ovlivňování lidského rozhodování (Goebbels by jim mohl jen závidět!), navíc dobře placených, je připravena splnit každé zakazníkovo přání. Hradby naší obrany jsme si tedy prolomili sami – umožnili jsme těm, kteří mají peníze, ovlivňovat reklamou a na reklamu napojenými médii masy obyvatel, jejich mínění a emoce. V tomto prostředí pak stačí nepříteli jedno: mít peníze a zadat reklamní agentuře tento útok jako zakázku s jasným cílem. Nemusíte mít tanky, cvičit armádu a kupovat munici, stačí mít síť chytrých agentů, vydíratelných charismatických vůdců a mít jasný cíl. Politický boj se tak dostal do úrovně ne boje idejí nebo schopností, ale boje reklamních agentur a množství peněz. Absurdní v našem případě je skutečnost, že nás nepřítel hybridně ostřeluje za naše peníze – denně Rusku posíláme kolem miliardy korun za ropu a plyn.
Jak to tedy probíhá teď a bude probíhat do soboty? Tady se nabízí možnost přímé hybridní střely. Zemanův protikandidát bude pomluven těsně před vhazováním lístků do uren, senzační zprávu rozšíří již zmíněná hybridní média, budou zapojeni trollové na sítích a mnozí dobrovolníci z řad zamindrákovaných analytiků se přidají s varovnými výkřiky, případně vyjde i několik celostránkových inzerátů. Cílem bude pomluvit protivníka, zdiskreditovat jej alespoň mediálně, důkazy se sice nikdy neobjeví, ale na to se po volbách zapomene. Zemanovce to aktivizuje k velké účasti, odpůrce to znechutí a od účasti ve druhém kole odradí. Výsledek je jasný.
Otázkou pro daňového poplatníka však zůstává, co v této situaci dělá a jak reaguje naše Ministerstvo obrany a vnitra a naše BISka. Nezaspal tady někdo vývoj útočných zbraní a nejde někdo na tanky s Buďonyho jízdou?
Konec zápisu z porady kremelských chlapců, jdu si dát panáka vodky :)

Autor: Ivo Dokoupil | úterý 23.1.2018 13:37 | karma článku: 15,23 | přečteno: 444x
  • Další články autora

Ivo Dokoupil

Z deníku ukrajinského koordinátora: včerejší formulář už není dnešní

Upřímně řečeno mně to už začíná i bavit, ale to jen proto, že mám rád výzvy a překážky. Skoro denně vozíme přes hranice na Ukrajinu humanitární pomoc a skoro denně nás něčím překvapí buď slovenští anebo ukrajinští celníci.

23.3.2022 v 22:46 | Karma: 21,05 | Přečteno: 675x | Diskuse| Společnost

Ivo Dokoupil

Z deníku ukrajinského koordinátora: Už nikdy žádné pračky

Chtěli jsme dovézt do uprchlického centra ve škole v Čopu dvě pračky. Chtěli jsme udělat dobrý skutek, ale hořce jsme toho zalitovali.

20.3.2022 v 17:00 | Karma: 42,12 | Přečteno: 12714x | Diskuse| Společnost

Ivo Dokoupil

Z deníku ukrajinského koordinátora: boj ve frontě

Zatímco hrdinové vojáci již třetí týden bojují NA frontách různých částí ruského útoku, my humanitárci statečně bojujeme VE frontách na hraničních přechodech ze Slovenska na Ukrajinu.

20.3.2022 v 15:14 | Karma: 21,20 | Přečteno: 926x | Diskuse| Společnost

Ivo Dokoupil

Putinův projev z vyzdobené jurty

Včerejší více než hodinový projev Putina si zaslouží podrobnou analýzu. Dozvíme se z něj mnoho o tom, jak vůdce vidí svět, jaké kořeny pro svá rozhodnutí nachází v historii a jaké chyby děláme my na Západě. A také to, co nás čeká.

22.2.2022 v 14:14 | Karma: 11,89 | Přečteno: 447x | Diskuse| Miniblogy

Ivo Dokoupil

DENÍK KONVOJE: sedmý den na Ukrajině

Mise splněna, náš humanitární konvoj se vrací. Projeli jsme 2000 kilometrů z Čech na východní Ukrajinu, vyložili 110 tun potravin a materiálu ve Slavjansku a teď se přes celou Ukrajinu vracíme domů. Další nádherný slunečný den. Začal na parkovišti u dálnice na kraji lesa. Restaurace, kouřící oheň po celou noc připravený na šašlyk a vábící řidiče kamionů k zastávce a odpočinku. Před sedmou přijíždí domluvená hlídka policie DAI (Deržavnaavtomobilnainspekcyja) aby nás doprovázela. V chladném ranním vzduchu si dávají cigaretku a přitom si stěžují na nízké platy – mají jen 2000 hřiven za měsíc (nyní asi 100 USD).

13.3.2015 v 9:04 | Karma: 29,60 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1553x
Novinář, fotograf a člověk.

Seznam rubrik